Kilka porad dla zdrowych zębów

Kilka porad dla zdrowych zębów czyli stomatolog cieszyn ba pokrytą szkliwem, z kolei korzeń anatomiczny jest to część zęba pokryta cementem. Według podziału klinicznego korona kliniczna to ta część korony anatomicznej, która znajduje się ponad dziąsłem, po

Dodane: 06-01-2019 01:20
Kilka porad dla zdrowych zębów

Według podziału klinicznego korona kliniczna to

stomatolog cieszyn

W zależności od przyjętego podziału korona i korzeń są różnie definiowane. Według podziału zwanego anatomicznym, korona jest częścią zęba pokrytą szkliwem, z kolei korzeń anatomiczny jest to część zęba pokryta cementem. Według podziału klinicznego korona kliniczna to ta część korony anatomicznej, która znajduje się ponad dziąsłem, podczas gdy korzeń kliniczny to część zęba znajdująca się poniżej brzegu dziąsłowego. Szyjka jest częścią zęba łącząca koronę anatomiczną i korzeń anatomiczny – w tym miejscu występuje charakterystyczne przewężenie zęba.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Jak dbać o szkliwo?


Utrzymanie zębów w dobrym zdrowiu jest niezwykle istotne, zwłaszcza współcześnie, kiedy coraz więcej osób z konieczności posiada sztuczne uzębienie. Jeśli zależy nam więc na naszych naturalnych zębach powinniśmy o nie odpowiednio zadbać. Wystarczy kilka prostych zasad, żeby utrzymać szkliwo w dobrym stanie. Przede wszystkim należy poradzić się stomatologa co do wyboru odpowiedniej pasty i szczoteczki do naszych zębów. Drugiem ważnym czynnikiem, co wiedzą już dzieci w przedszkolu, jest regularne mycie zębów, najlepiej po każdym spożytym posiłku. Warto także zadbać o odpowiednią dietę pozbawioną nadmiaru cukrów, które bardzo szkodzą kondycji naszego szkliwa. Dobrze jest też regularnie umawiać się na wizyty kontrolne u dentysty.


Jak powstanie próchnica?

stomatolog cieszyn


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.